قیمت لوله مبلی سبک و روش تولید آن
قیمت لوله مبلی سبک همیشه به قیمت ورق روغنی که از آن تولید می شود بستگی دارد.جهت اطلاع از قیمت بروز لوله مبلی کلیک کنید.لوله مبلی دارای 13 نوع ضخامت است که عموما از ضخامت سه دهم میل (0/3) تا ضخامت یک و نیم میل(5/1) تولید می شود. در صنعت به لوله مبلی به دلیل سبکی در وزن، لوله سبک نیز گفته می شود.
لوله مبلی در بسیاری از صنایع و تولیدات مانند ساخت پایه میز، صندلی و تخت در تولید انواع اگزوز خودرو، تولید بدنه فرمان خودرو و هزاران نوع تولیدات دیگر استفاده می شود. لوله مبلی از طریق نورد سرد برپایه استانداردهایDIN 2394(1) 94 و EN 10 219 -2 آلمان با فرایند جوش دو سر ورق تولید می شود. کیفیت لوله مبلی ابتدا به کیفیت خود ورق روغنی و در مرحله ی دوم به جوش صحیح لوله بستگی دارد؛
البته ناگفته نماند محلول آب صابون که برای خنک کردن فرایند جوش استفاده می شود یکی از موارد تاثیر گذار بر روی کیفیت لوله می باشد. پس از خنک شدن لوله می بایست، محلول آب و صابون از درون لوله مبلی تخلیه شود و در غیر اینصورت باعث زنگ زدگی محصول می شود.قیمت لوله مبلی ابتدا به کیفیت محصول تولید شده بستگی دارد.
مهم ترین خصوصیات لوله مبلی، به چه مواردی می توان اشاره کرد؟
- این نوع از لوله ها دارای قطر و ضخامت دقیق و مناسبی می باشند.
- قابلیت جوش پذیری این نوع لوله ها یکی دیگر از مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.
- انعطاف در خم پذیری، پرس و کشش یکی دیگر از مزایای لوله مبلی می باشد.
- کشش سرد از دیگر قابلیت هایی است که در لوله سبک می توان نام برد.
- کیفیت سطحی لوله مبلی به گونه است که در رنگ کاری و بهخصوص در آبکاری و کرم کاری نتیجه مطلوبی ارائه می دهد.
- وزن سبک لوله مبلی یکی دیگر از موارد محبوبت این نوع محصول در مقایسه با سایر محصولات این صنعت می باشد.
قیمت خرید لوله مبلی (سبک) تاثیر گرفته از چه عواملی می باشد؟
قیمت لوله مبلی در بهای تمام شده بسیاری از کالا ها نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. این رابطه مستقیم قیمت، باعث تمرکز روی کیفیت محصول گردیده است. قیمت خرید لوله مبلی به وزن آن مربوط می باشد و قیمت آن را بر اساس وزن لوله می سنجند. هم چنین از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمت لوله مبلی می توان به قیمت جهانی آن، قیمت ارز، هزینه گمرک و… اشاره کرد. باتوجه به بالا بودن قیمت لوله مبلی نسبت به نوع سیاه آن این محصول همچنان طرفداران خود را دارد. چرا که لوله مبلی نسبت به بقیه محصولات مشابه آن دارای ضخامت و وزن کمتری می باشد. به همین دلیل از آن در صنایعی که به ضخامت های کم تری از انواع لوله نیاز داشته باشند، از لوله سبک استفاده می کنند.
مراحل تولید لوله مبلی
کار عمده کارخانه های لوله و پروفیل تبدیل ورق فولادی (کلاف) به روش نورد سرد به محصول نهایی با شکل ها و ابعاد مختلف (پروفیل های باز و بسته) میباشد. مواد اولیه مصرفی اکثر کارخانجات قبل از راهاندازی فولاد مبارکه، از کشور های اروپایی و ژاپن تأمین می گردید ولی در حال حاضر قسمت عمده آن از طریق فولاد مبارکه و قسمتی نیز از کشورهای اسیای میانه ، برزیل ، اروپا و اروپای شرقی تهیه می گردد.
ورق مصرفی باید دارای ترکیبات شیمیایی خاص باشد و در همین جهت از خواص مکانیکی مناسبی برخوردار باشد تا در هنگام تولید برای سازنده و در نهایت برای مصرف کننده مشکل ساز نباشد.وزن ورق فولادی پس از ورود به کارخانه روی باسکول ها مشخص میشود و باتوجه به مشخصات ابعادی و مصرف آن ها در قسمت های مختلف انبار شده تا وارد پروسه تولید گردد. کلاف های خریداری شده در دستگاه های برش به نوارهایی با عرض مشخص بریده می گردند. این دستگاه ها بنا به سفارش و نحوه بهرهبرداری دارای قسمت های مختلف بوده که در بیشتر موارد تمام اتوماتیک و برخی نیمه اتوماتیک می باشند.
قسمت های یک دستگاه برش
- ذخیره کلاف
- میز حمل
- ضربه گیر
- کلاف گیر
- سیستم بازکننده طوقه های کلاف
- سیستم کنترل کننده کناره کلاف برای بهتر تنظیم شدن
- صاف کننده ورق
- گیوتین
- قرقره های هدایت ورق
- غلتک های تغذیه ورق
- قسمت اصلی برش
- غلتک های جداکننده نوارهای بریده شده
- نگه دارنده نوارها
- نوار جمع کن ها
فرآیند تولید
پس از قرار گرفتن کلاف روی کلاف گیر که خود نیز دارای حرکت گردشی می باشد کلاف گیر چرخیده و پس از باز شدن طوق ها، سر ورق زیر غلتک های صاف کننده هدایت می شودکه این عمل باعث صاف وتخت شدن ورق می گردد. توسط گیوتین سر ورق بریده شده تا برای جوشکاری در قسمت های بعدی اشکالی وجود نداشته باشد ، آنگاه ورق توسط غلتک های تغذیه به طرف دوعدد شافت اصلی که دارای محرک بوده و بر روی آن تیغه هایی از فولاد
که عملیات حرارتی بر روی آن ها انجام و سختی آن بین (61-59) را کول سی رسیده و فواصل آن ها متناسب با عرض نوارهای مورد نیاز تنظیم شده حرکت می کند. در اثر عبور ورق از بین دو تیغه عمل برش انجام می گیرد. حرکت ورق نوار ها رو به جلو ادامه دارد و به جهت اینکه نوارهای بریده شده به طور دقیق به جلو هدایت شوند از دوعدد شافت جداکننده که بر روی آنها تیغه های کوچکی مستقر گردیده اند عبور داده می شوند تا نهایتأ
سر اولیه نوارهای بریده شده در گیره ی مخصوصی که در داخل نوارجمع کن قراردارد و توسط سیستم هیدرولیک قطر نوار جمع کن را چند سانتی متر باز می نماید درگیر شود.
این عمل از یک طرف باعث جمع شدن دو لبه گیره و گرفتن سر نوارها شده و از طرفی در پایان زمان تخلیه نوارها با عمل جمع شدن نوار گیر از داخلی ترین لایه ورقها جدا شده و به سهولت می توان نوارها را توسط میز متحرک و صفحه ای که در جهت محور اصلی حرکت می کند به خارج هدایت نمود.
از این مرحله به بعد عمل کشیدن ورق توسط نوار جمع کن تا تمام شدن کل طول کلاف انجام میگیرد. نوارها نهایتأ دسته بندی وبه قسمت های مختلف خطوط تولید انتقال داده میشود.